2o Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Βόλος από 1 έως 3 Δεκεμβρίου 2017 | Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

EUROMED 2017
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017
19.00 μ.μ.  ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ  ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΕΔΡΩΝ-
ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΗΜΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΒΟΛΟΥ
ΔΩΡΕΑΝ

Γιορτή καλωσορίσματος για όλους τους Συνέδρους το απόγευμα της Παρασκευής 1 Δεκεμβρίου 2017  και  ώρα 19.00 μ.μ., αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών της 1ης μέρας του Συνεδρίου ,  στον θόλο του κτιρίου “ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ” του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  , με κεράσματα και τοπικές γεύσεις του Πηλίου ,τοπικά κρασιά , μουσικές και την εμφάνιση Χορευτικής Ομάδας του περίφημου Λυκείου Ελληνίδων Βόλου με Πηλιορείτικες Φορεσιές και Χορούς του “Βουνού των Κενταύρων”.

(Μια διοργάνωση του Φορέα  για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος “Μαγνήτων Κιβωτός”, ” της Ι.Μ. Δημητριάδος , στα πλαίσια του Συνεδρίου).

Λύκειο Ελληνίδων Βόλου

Λύκειο Ελληνίδων Βόλου

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017 -ώρα 21.00 μ.μ.
ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΙΠΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ  -SOCIAL DINNER
ΤΙΜΗ ΚΑΡΤΑΣ 20 €
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ  

21.00 μ.μ.  Διοργάνωση Επίσημου Δείπνου (Social Dinner) για όλους τους Συνέδρους.
Δηλώσεις συμμετοχής στο Επίσημο Δείπνο (Social Dinner ) του Συνεδρίου  στη Γραμματεία του Συνεδρίου στη συμβολική τιμή των 20 ευρώ.
(περιλαμβάνει πλούσιο και εκλεκτό μενού με τοπικές πηλιορείτικες γεύσεις , τοπικό οίνο, εξαιρετική ζωντανή μουσική και εκπλήξεις).

Στο τραγούδι η εξαίρετη Έρρικα Πατρικίου και στο πιάνο ο Ηλίας Χατζόγλου σε ένα μοναδικό αφιέρωμα στα ομορφότερα τραγούδια  της Ελληνικής και παγκόσμιας μουσικής Σκηνής.

Μέρα Επίσημου Δείπνου-Δεξίωσης : Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 21.00 μ.μ.
Χώρος επίσημης Δεξίωσης: ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΗ  ΛΕΣΧΗ ΒΟΛΟΥ  (Ι. Καρτάλη 1- ΒΟΛΟΣ ΤΗΛΕΦ. ΣΥΝΕΝΝ. 24210-36511,ένα από τα ομορφότερα νεοκλασικά κτίρια στο Βόλο, παραλία Βόλου, σε απόσταση 100 μέτρων από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας).

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ
σε Μουσεία και αξιοθέατα της πόλης του Βόλου

Είχαν προγραμματιστεί στα πλαίσια του Συνεδρίου και οργανωμένες επισκέψεις στα σημαντικότερα σημεία της πόλης του Βόλου ,κατά το Σάββατο το απόγευμα 2 Δεκεμβρίου 2017 ,αλλά λόγω του μεγάλης έκτασης συνεδριακού χρόνου, οι επισκέψιμοι χώροι κλείνουν και δεν κατέστη δυνατό, παρά τις προσπάθειές μας ,  να παραταθεί το ωράριό τους . Ως εκ τούτου , σας δίνουμε παρακάτω σχετικές πληροφορίες, έτσι ώστε όποιος ενδιαφέρεται ειδικά για τους χώρους αυτούς , να τους επισκεφτεί όποια ώρα επιθυμεί , τις ώρες που οι χώροι αυτοί είναι ανοικτοί. Βρίσκονται κοντά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μπορεί κάποιος, με λίγα λεπτά πεζοπορίας,  να τους προσεγγίσει.

“ΑΘΑΝΑΣΑΚΕΙΟ” ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

Το Μουσείο ανεγέρθηκε το 1909 με δωρεά του Αλεξίου Αθανασάκη. Είναι ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά μουσεία με πρωτότυπη χωροθέτηση. Στις αίθουσές του εκτίθενται αντικείμενα από τους νεολιθικούς οικισμούς του Σέσκλου και του Διμηνίου, πήλινα ειδώλια και σκεύη της γεωμετρικής εποχής από το κάστρο του Βόλου, τα Πευκάκια, τη Νεάπολη αλλά και από περιοχές του ευρύτερου θεσσαλικού χώρου, γλυπτά της κλασικής εποχής καθώς και σπάνια αρθρωτά ειδώλια, ανάγλυφα της αλεξανδρινής εποχής από τη Δημητριάδα. Ιδιαίτερα σημαντικό έκθεμα αποτελούν φυσικά οι σπάνιες γραπτές στήλες του 3ου π.Χ. αι., που διασώζουν στοιχεία ζωγραφικής των αρχαίων Ελλήνων σε μαρμάρινα έργα τέχνης.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο τηλέφωνο 24210-25285 και 24210-24134.

ΜΟΥΣΕΙΟ “ΠΛΙΝΘΟΚΕΡΑΜΟΠΟΙΕΙΟ ΤΣΑΛΑΠΑΤΑ”
Νότια Πύλη, ΒΟΛΟΣ    ΤΗΛΕΦ.2421 029844

Το Μουσείο στεγάζεται στο παλιό Εργοστάσιο Πλινθοκεραμοποιίας Νικολάου  & Σπυρίδωνος Τσαλαπάτα, στον Βόλο. Παρουσιάζει την καθημερινή ζωή στο εργοστάσιο, καθώς και όλα τα στάδια της παραγωγής διαφορετικών τύπων τούβλων και κεραμιδιών. Στόχος του είναι αναδείξει την ιστορική ταυτότητα της πόλης του Βόλου και να συμβάλει στη διάσωση και την προβολή της βιομηχανικής κληρονομιάς της.

Τι θα δείτε ;

Το Εργοστάσιο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.  & Σ. Τσαλαπάτα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του. Τα εργαστήρια και οι βιομηχανικοί χώροι έχουν αναστηλωθεί και αποτελούν σήμερα σπάνιο δείγμα διασωζόμενου βιομηχανικού συγκροτήματος στον ελληνικό χώρο.
Στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, η παραγωγική διαδικασία έχει ανασυντεθεί βήμα προς βήμα:  βαγονέτα, δεξαμενές αργίλου, τριβεία, πρέσες, κοπτήρες, ξηραντήρια, η επιβλητική κάμινος Hoffmann,  καθώς και τελικά προϊόντα, τούβλα και κεραμίδια διαφόρων τύπων. Έτσι, το Εργοστάσιο Τσαλαπάτα «λειτουργεί» ξανά, ζωντανεύοντας:

  • Όλα τα στάδια της παραγωγής πλίνθων και κεράμων
  • Την καθημερινή ζωή των εργατών που δούλευαν στο εργοστάσιο

Η γνωριμία σας με την πλινθοκεραμοποιία γίνεται πιο άμεση με τις μακέτες και το πλούσιο εποπτικό υλικό που διαθέτει το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.  & Σ. Τσαλαπάτα.

Ενδιαφέροντα για τα παιδιά

Οι μικροί επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν κινούμενες και σταθερές μακέτες, που εξηγούν πώς φτιάχνονταν τα τούβλα και τα κεραμίδια.
Μπορούν να μπουν μέσα στην κάμινο Hoffmann, εντυπωσιακό φούρνο 24ωρης καύσης για το ψήσιμο των τούβλων και των κεραμιδιών, μοναδικόν στο είδος του στην Ελλάδα.
Το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.  & Σ. Τσαλαπάτα οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα με παιχνίδια και δραστηριότητες, για σχολεία και ομαδικές επισκέψεις, όπως το πρόγραμμα «Χτίζοντας τούβλα και κεραμίδια», όπου τα παιδιά παίζουν με μικρογραφίες των μηχανημάτων του εργοστασίου.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

Είναι το μοναδικό σύγχρονης αντίληψης Μουσείο Πόλης στην Ελλάδα. Φιλοδοξεί να γίνει ένας χώρος όπου θα εκτίθενται οι ιστορίες ζωής των ανθρώπων της πόλης μαζί με τα υλικά τεκμήρια της δραστηριότητάς τους. Επιδιώκει να γίνει μουσείο για τους ανθρώπους και με τους ανθρώπους της πόλης προσβλέποντας στη συγκρότηση του κοινού παρόντος, αλλά και σε δημιουργικές διεξόδους για το μέλλον. Βρίσκεται στην οδό Φέρων 17 στη συνοικία των Παλιών.

Στεγάζεται στην πρώην καπναποθήκη Παπάντου, η οποία κτίστηκε περί το 1920 και παραδόθηκε ανακαινισμένη το 2014. Η πρώτη μεγάλη έκθεση του με τίτλο «Βόλος – Νέα Ιωνία: τόσο μακριά τόσο κοντά» εγκαινιάζεται στις 22 Δεκεμβρίου 2014 και είναι αφιερωμένη στα 90 χρόνια από την ίδρυση του προσφυγικού Συνοικισμού στη Νέα Ιωνία, καθώς στις επιπτώσεις από τη μαζική εγκατάσταση των μικρασιατών προσφύγων στο Βόλο. Η έκθεση καταλαμβάνει έκταση 1500 περίπου τ.μ και περιέχει περίπου 765 τ.μ. εκθετικών επιφανειών, 360 φωτογραφίες, 110 αντικείμενα και 200 λεπτά ηχητικού (75 μαρτυρίες) και οπτικοακουστικού υλικού.

Παράλληλα, στο χώρο περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου, η περιοδική έκθεση «Το λιθογραφείο Ματσάγγου» παρουσιάζει αφίσες, μακέτες πακέτων, πακέτα και σχέδια χαρτιού περιτυλίγματος τσιγάρων της «Καπνοβιομηχανίας Αδερφών Ματσάγγου». Πρόκειται για μια σπάνια συλλογή με πολλά ανεκτέλεστα σχέδια ή πακέτα που δεν κυκλοφόρησαν ποτέ και είναι η πρώτη συλλογή που απέκτησε για το Μουσείο της Πόλης το Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας (ΔΗ.Κ.Ι.), από τον Κώστα Αβτζή, το 1994.

Το Μουσείο της Πόλης του Βόλου διαθέτει, επίσης, χώρους εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών δράσεων. Στον αύλειο χώρο του σώζεται τμήμα του κάστρου, το οποίο αποκαταστάθηκε από την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Πληροφορίες
Διεύθυνση: Φερών 17
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη -Κυριακή 10:30 – 13:30, Τετάρτη & Παρασκευή 18:00-21:00
Τιμή Εισιτηρίων: Δωρεάν
Ε-mail: museums@doepap.gr
Τηλέφωνο:  2421029878

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ
Κατά το Σάββατο 2 και Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017
θα υπάρχει στο χώρο του Συνεδρίου έκθεση τοπικών προϊόντων ,έτσι ώστε όλοι να γνωρίσουν τις γεύσεις του Πηλίου και γιατί  όχι να προμηθευτούν, σε συμβολικές τιμές,  γνήσια πεντανόστιμα γλυκά από την ΚοινΣεπ “ΕΥ ΣΥΝ”

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Κινητό για παραγγελίες : 698 060 8709
E-MAIL: bous.vasiliki@gmail.com
Πληροφορίες:
Στο εργαστήρι  της ΚοινΣεπ ‘ΕΥ ΣΥΝ”  θα βρεiτε, γλυκά του κουταλιού, Λικέρ, Μαρμελάδες.