2o Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Βόλος από 1 έως 3 Δεκεμβρίου 2017 | Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ανακοινώνουμε τους τρεις πρώτους Keynote Speakers του Συνεδρίου και θα ακολουθήσουν και οι άλλοι σημαντικοί επιστήμονες που έχουν κληθεί για να συμμετέχουν στο εθνικής σημασίας αυτό Συνέδριο, που αφορά την Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς. Σύντομα θα ανακοινωθούν και τα άλλα ονόματα των κεντρικών ομιλητών με σημαντικές διακρίσεις στον κλάδο τους.

 

ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΤΙΑΣ

ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΤΙΑΣ

Διευθυντής του Εργαστηρίου Φωτογραμμετρίας & Τηλεπισκόπησης του τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων μηχανικών του ΑΠΘ, υπήρξε Πρόεδρος του Τμήματος Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών ΑΠΘ (2003-2007), Μέλος προσωρινής ΓΣ του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης ΑΠΘ (2004- 2012), Αντιπρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής.

Ο καθ. ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΤΙΑΣ, είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Φωτογραμμετρίας και Τηλεπισκόπησης του τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων μηχανικών του ΑΠΘ, ενώ υπήρξεΠρόεδρος του Τμήματος Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών ΑΠΘ (2003-2007), Μέλος προσωρινής ΓΣ του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης ΑΠΘ (2004-2012), Αντιπρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας (2010-2015). 1992-1996: Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φωτογραμμετρίας και Τηλεπισκόπησης (ΕΕΦΤ).

Επίσης υπήρξε: Ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. της Χαρτογραφικής Επιστημονικής Εταιρείας Ελλάδας (XEEE) (1993-1995), Μέλος του Δ.Σ. της Διεθνούς Επιτροπής Αρχιτεκτονικής Φωτογραμμετρίας (CIPA) (1998-2010), Πρόεδρος της CIPA (2003-2007), Επίτιμος Πρόεδρος της CIPA (2003-ισοβίως), Fellow της Διεθνούς Ένωσης Φωτογραμμετρίας και Τηλεπισκόπισης  (ISPRS) (2016-ισοβίως).

Κριτής  σε 46 επιστημονικά περιοδικά και εκδότης του  e-Journal “South-Eastern European Journal of Earth Observationand Geomatics” (http://ejournals.lib.auth.gr/seejeog).

Επιστημονικός Υπεύθυνος ή μέλος Ερευνητικών Ομάδων σε 80 Ερευνητικά Προγράμματα, χρηματοδοτούμενα από Εθνικούς ή Ευρωπαϊκούς Φορείς.

Το δημοσιευμένο έργο του περιλαμβάνει 3 Διατριβέ ς- Μονογραφίες, 6 Επιστημονικά Βιβλία, 9 Κεφάλαια σε αντίστοιχα Ξενόγλωσσα Επιστημονικά βιβλία, 9 Διδακτικές Πανεπιστημιακές Σημειώσεις, 225 Δημοσιευμένες Επιστημονικές Εργασίες και 6 Εκδόσεις με Ηλεκτρονικά Μέσα.

 

Χαράλαμπος Χάιτας

Χαράλαμπος Χάιτας

Μουσειολόγος

Ο Χαράλαμπος Χάιτας είναι μουσειολόγος, Διευθυντής για το Operational Management Consultancy  το Grand Egyptian Museum με την Hill International από το Μάιο του 2013 μέχρι σήμερα. Παράλληλα, είναι μέλος του ΔΣ και Ταμίας της Διεθνούς Επιτροπής του ICOM για την Αρχιτεκτονική και τις Μουσειακές Τεχνικές (ICAMT) για την περίοδο 2013-2019. Η εικοσαετής εμπειρία του περιλαμβάνει συνεργασίες με μουσεία στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όσο και σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Ενδεικτικά αναφέρονται: το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και το Εβραϊκό Μουσείο στην Αθήνα, το Πολιτιστικό ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, το Μουσείο Reina Sofia στη Μαδρίτη, το Αρχαιολογικό Μουσείο Λιβάνου.

Από το 2003 ως το 2010 κατείχε τη θέση του επιμελητή στον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων. Από το 2010 έως το 2013 (οπόταν και ανέλαβε τα σημερινά του καθήκοντα) εργάσθηκε ως μουσειολόγος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη δημιουργία του Σπιτιού της Ιστορίας της Ευρώπης.

Είναι μέλος σε επιλεγμένα think tank groups και επαγγελματικά φόρουμ. Δίνει διαλέξεις σε πανεπιστήμια και συντονίζει βιωματικά εργαστήρια για νέους επαγγελματίες μουσείων και φοιτητές. Το επιστημονικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στην οργάνωση και διοίκηση μουσείων, στην εξέλιξη της μουσειακής πρακτικής, στην κοινωνιολογική προσέγγιση των επισκεπτών και στην πολιτιστική διπλωματία.

 

Αναστασία Ρουσάκη

Αναστασία Ρουσάκη

υποψήφια διδάκτωρ του τμήματος Χημείας, του Πανεπιστημίου της Γάνδης

Η Αναστασία Ρουσάκη είναι υποψήφια διδάκτωρ του τμήματος Χημείας, του Πανεπιστημίου της Γάνδης, Βέλγιο (Ghent University, Belgium) στο πεδίο της ανάλυσης υλικών έργων πολιτιστικής κληρονομιάς εφαρμόζοντας την μέθοδο της Φασματοσκοπίας Raman. Είναι διπλωματούχος του τμήματος Φυσικής, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στη Φυσική & Tεχνολογία Υλικών του ιδίου τμήματος.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στον συνδιαστικό φυσικοχημικό χαρακτηρισμό και την ταυτοποίηση οργανικών και ανόργανων υλικών, τα οποία συναντώνται σε Έργα Τέχνης. Το κυριότερο μέρος της δουλειάς της αποτελεί η εφαρμογή της Φασματοσκοπίας Raman με εργαστηριακά και φορητά όργανα, σε εικόνες, πολύπτυχα, προϊστορικές βραχογραφίες, γυάλινες διακοσμητικές χάντρες κ.α, καθώς και η μελέτη νέων τεχνικών και μεθόδων για την ανάδειξη της συγκεκριμένης Φασματοσκοπίας. Έχει συμμετάσχει και συμμετέχει σε καμπάνιες μετρήσεων Έργων Τέχνης με φορητά όργανα σε εξωτερικούς χώρους και σε μουσεία στην Λατινική Αμερική και την Ευρώπη.

Το συγγραφικό της έργο, μέχρι τώρα, περιλαμβάνει 38 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, με κριτές, πρακτικά συνεδρίων και κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους, ενώ συμμετέχει σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα με κύριο σκοπό την μελέτη και τεκμηρίωση Έργων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Εμβέλειας. Άλλες δημοσιεύσεις της περιλαμβάνουν συμμετοχές σε ημερίδες. Συνεπικουρεί στη διδασκαλία εργαστηριακών μαθημάτων αναγνώρισης και ταυτοποίησης υλικών με τη χρήση Φασματοσκοπίας Raman, Φασματοσκοπίας Φθορισμού Ακτίνων Χ και 2D/3D Ψηφιακής Μικροσκοπίας, ενώ συνεπιβλέπει ερευνητικές προπτυχιακές και μεταπτυχιακές εργασίες οι οποίες επικεντρώνονται στη μελέτη διαφορετικών υλικών που συναντώνται σε Έργα Τέχνης και στην ανάπτυξη νέων μεθόδων.